Menú principal

Sou a: Inici / vl / Publicacions / Col·leccions digitals

Col·leccions digitals

fotoColeccDigitales1.jpg

Una vegada digitalitzats, oferim documents d’àudio, fotografies, dibuixos i altres documents seleccionats, de gran utilitat per als professionals i estudiosos, i també d’un gran atractiu per a tots els amants de les arts escèniques.

Anar a préstec

 • ico_ElEcoDeLasVoces1.jpg
 • ico_ElEcoDeLasVoces2.jpg
 • ico_ElEcoDeLasVoces3.jpg
 • ico_ElEcoDeLasVoces4.jpg
 

logoElEco.jpg

El llarg centenar d’estampes sonores que s’hi recullen volen homenatjar les magnífiques generacions d'actors que, des dels anys seixanta i fins a entrats els vuitanta, poblaren els nostres escenaris (María Guerrero, Comedia, Español, Zarzuela, Corral de Almagro, etc.).

I tot això gràcies al fet que als fons del CDT s'han conservat, entre molts altres fragments de memòria escènica, el registre sonor de prop de dos-centes representacions del millor teatre i més de mil veus d’actors que formen part substancial de la història de la nostra escena i de la dels seus professionals. Això vol ser el començament d’una gran Fonoteca del teatre espanyol, convertida no només en una arca d’emocions per als aficionats o en una magnífica eina per a l’ensenyament de la nostra llengua, sinó sobretot en un gran patrimoni per a actors incipients o per a altres professionals, que podran aprofitar i gaudir una magnífica càtedra d’interpretació.

 • caric_1.jpg
 • caric_2.jpg
 • caric_3.jpg
 • caric_4.jpg
 • caric_5.jpg
 • caric_6.jpg
 • caric_7.jpg
 • caric_8.jpg
 • caric_9.jpg
 • caric_10.jpg
 

logoRetratosTeatroEs1_p.jpg

Moltes revistes i premsa diària del segle XX féren conviure en les seues pàgines la precisió de les fotografies amb el traç àgil del caricaturista. N’és una prova magnífica la selecció de caricatures presentades en esta col·lecció, que acull un període de la nostra història (1939-1965) marcat per la penúria, però també per l’ingeni i l’humor salvadors. Els caricaturistes d’aleshores, amb els crítics o gasetillers, integraren un univers compartit on es barrejaven les misèries de molts i la brillantor professional de no pocs. Alguns ben coneguts (els Fresno, Ugalde, Bon, etc.) i d’altres no tant, però tots s’hi trobaven en aquelles estrenes, sobre les quals exercitaven el seu art en cafés propers amb sintètica i envejada celeritat.

Més tard, el lector, àvid com poques vegades de notícies escèniques, podia llegir o no la crònica escènica, però no deixava de posar els ulls sobre aquella fogonada d'humor i d’intel·ligència que oferien els Cronos, Dávila, Del Arco, Ramón o Asirio. Era el seu triomf més gran, sabent que, desmaterialitzant els famosos (a Jardiel, Benavente, Celia Gámez, Rafael Rivelles o Lola Flores), els baixaven del seu Olimp, a l'alçada real de la mirada de l'aficionat.

 

Accions del document

Relacionats
Teatro para ti

Un producte àgil, dinàmic i atractiu on trobar diferents eines educatives, destinades a l’estudi de les obres incloses al currículum de formació secundària.

Documentos para la Historia del Teatro Español

El CDT presenta un projecte de recerca que perseguix la innovació en el seu format i els seus continguts: milers de documents digitalitzats (premsa, fotografies, vídeos, cartells, etc.) i organitzats per seccions per a un accés més senzill.

Revista Digital de la Escena

Una síntesi de la diversitat de realitats escèniques al nostre país. Una realitat inclosa a fitxes, fotografies, textos, enllaços i documents audiovisuals que són resum de centenars d’hores d'enregistrament on plasmar amb amplitud el panorama teatral espanyol.